Wij hebben een sterke visie. We willen innoveren, moderniseren en altijd meedenken met de klant. De producten die wij maken (adviezen, overeenkomsten en dagvaardingen) moeten vooral gebruiksvriendelijk zijn. Daarom ontwikkelen wij in samenwerking met Michelle Haak van Miesart LEGAL SIGNS.

Advocaten houden van lettertjes. Ondernemers houden van duidelijkheid. Samen met Michelle Haak, proberen we de contracten die wij opstellen in één oogopslag helder te krijgen. Want als je een overeenkomst niet op één A4’tje kan uitleggen, zijn de afspraken niet duidelijk.

In aandeelhoudersovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, maar ook in algemene voorwaarden, komen zo veel gangbare zaken voor, dat we deze gangbare bepalingen gaan vervatten in symbolen. Het idee dat symbolen meer zeggen dan lettertjes, is natuurlijk niet nieuw. Kijk naar de beroemde signing op Schiphol. Ooit ontworpen door Mijksenaar en later internationaal gebruikte symbolen geworden.

Dié symbolen, ontwerpen we. Samen met Michelle Haak (bekend van haar werk voor Philips en het Amphia) zitten we met klanten aan tafel om zo user experienced LEGAL SIGNS te ontwikkelen.

Complexe materie komt met LEGAL SIGNS veel beter over dan met woorden. Wij proberen juridische documenten en complexe materie toegankelijker te maken. Dat hoeft niks af te doen aan de complexiteit van de wetgeving die er achter ligt. Het gaat er om dat partijen een duidelijk praatstuk, met heldere handvatten kunnen hanteren om uiteindelijk tot een voor alle partijen te begrijpen overeenkomst komen.

Het idee is om met onze LEGAL SIGNS terug te gaan naar de kern van de afspraken in het contract. Het is een goede basis om mee te onderhandelen, wanneer beide partijen in één oogopslag weten wat er wordt bedoeld. Heel gaaf om dit de kunnen ontwikkelen!

LEGAL SIGNS = LAW MADE SIMPLE

Waarom zou je 260 dagen per jaar op dezelfde plek werken? Iedere dag naar het zelfde kantoor. Daar wordt toch niemand gelukkiger van? Laat staan productiever. Je werk wordt er niet béter van. Ook niet leuker.

Wat is dan wel de ideale werkplek? Daar ben ik al een paar jaar naar op zoek. Waar functioneer je het beste? Niet achter één bureau. Niet met maar één taak. Niet omringd door steeds dezelfde mensen.

Het hebben van een laptop, een (online) bibliotheek, dossiers in de cloud en het contact met klanten zijn de enige vereisten waaraan het werk van (civiele) advocaten en juristen moet voldoen. De rest (veelal administratie) kan worden uitbesteed. Zo zijn er heel veel advocaten en juristen die, om hun werk goed uit te kunnen voeren, niet per se van 8 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds achter hun bureau aan de Zuidas hoeven te (en zeker niet wíllen!) zitten. Als je het contact met je klanten goed plant, conference calls of skype-meetings kan maken en zorgt dat er genoeg tijd is om in Nederland met elkaar te lunchen, koffie te drinken, te vergaderen en te procederen, geloof ik dat je je werk ontzettend goed, met veel inzet en met 100% overtuiging kan doen.

De advocaten en juristen van Lawyerpoint mogen bij ons op kantoor werken, ze mogen thuis werken, ze mogen werken waar en wanneer ze willen. Als hun werk maar van uitstekende kwaliteit is en zolang ze maar doen wat ze beloven: alles in het belang van de cliënt. Als het vanuit huis kan, kan het zo nu en dan natuurlijk ook op een eiland, zo lang er maar goede verbinding is en je een fijne werkplek hebt. Decentralisatie is voor iedere dienstverlener mogelijk, mits je maar de juiste achtervang hebt om altijd voor je klant klaar te staan, waar dan ook.

Ik ga het uitzoeken! Eind maart vertrek ik voor een kleine maand naar Bali om vanuit daar te gaan werken. Er werken daar meer mensen, niet alleen quasi-ZZP’ers of hipsters met of zonder writersblock; er zijn al lang ondernemers die dit doorhebben. Als ik hetzelfde werk kan blijven doen, is mijn missie meer dan geslaagd en als ik er maar één klant aan overhoud, wordt de volgende trip gepland. Het werk helemaal verplaatsen naar een locatie in het buitenland is voor mij en het bedrijf geen optie, maar een aantal keer per jaar en voor een tijdelijke periode is het experimenteren waard!

Nu eerst maar eens een weekje skiën. Laptop mee en gaan ;)

(P.S. Mocht je nou een Zuidasadvocaat zijn en het stressvolle kantoorwerk he-le-maal beu zijn, of ben je al gestopt met werken als (civiele) jurist bij een traditioneel kantoor, neem dan contact op! Je hebt geen kvk-inschrijving nodig om voor ons te kunnen werken. We hebben uitdagende opdrachten van ondernemers die je mag doen waar en wanneer je wil; mits de kwaliteit maar uitstekend is! Wie weet ga je de volgende keer mee op onze Digital Nomad Tour naar Koh Lanta, Manilla of Medellín!

Of wil jij ook zo’n toffe advocaat die je kantoor in Amerika of je fabriek in Azië gewoon een keer komt bezoeken? Schroom dan ook niet om te mailen. Want waar we ook zijn, we zijn altijd betrokken!)